Dagelijks goed poetsen is belangrijk. Door een goede mondhygiëne voorkomt u tandplak en tandvleesontstekingen. Daarnaast maakt de fluoride in tandpasta je tanden sterk en zorgt ervoor dat je geen gaatjes krijgt.

De juiste manier van poetsen

Belangrijker nog dan de borstel is de manier van tandenpoetsen. De volgende punten zijn belangrijk bij het poetsen:

  • Kijk, met een goede verlichting, goed in de spiegel naar wat u doet.
  • Zorg ervoor dat u met de borstel alle vlakken van de tanden en kiezen raakt.
  • Maak vooral het gebied op de overgang van tanden en kiezen met het tandvlees goed schoon. Plaats de tandenborstel daarom schuin op de overgang van tand en tandvlees en duw de haren zacht in de ruimte tussen de tanden en kiezen.
  • Maak korte heen en weer gaande bewegingen, waarbij de borstelharen zoveel mogelijk op de plaats moeten blijven.
  • Gebruik weinig kracht bij het poetsen zodat de tanden en het tandvlees niet beschadigd worden.
  • Houd een vaste volgorde aan en poets altijd de binnenkant, de buitenkant en de kauwvlakken van uw tanden en kiezen. Zo zorgt u ervoor dat u niets overslaat.
  • Neem de tijd voor de verzorging van uw gebit. Een veel voorkomend probleem is dat de meeste mensen veel te snel klaar willen zijn. Het is beter voor uw gebit om éénmaal per dag goed te poetsen, dan meerdere keren per dag eventjes snel. Wij adviseren dan ook om tenminste twee keer per dag te poetsen, waarvan in ieder geval één keer per dag heel zorgvuldig.

Een goede tandenborstel

>Wat is een goede tandenborstel? Bij voorkeur niet te groot en met veel nylon haren, die niet te hard mogen zijn (de soorten ‘medium’ of ‘zacht’ zullen in de meeste gevallen goed voldoen. Een rechte steel en een niet te grote kop zijn aan te raden als u ook ver achterin de mond goed wilt poetsen. Als de haren uiteen gaan staan, is de borstel versleten en moet u hem vervangen.

Een elektrische tandenborstel is handig als u moeite heeft met de juiste poetsmethode. Een elektrische borstel maakt de juiste poetsbeweging vanzelf, maar u moet de borstel echt voldoende tijd geven om zijn werk te doen. Verplaats de borstel dus niet te snel en poets langzaam stuk voor stuk alle tanden en kiezen.

Naast het poetsen

Goed poetsen is belangrijk, maar daarnaast dient u ook de tandplak tussen de tanden en kiezen weg te halen met floss, tandenstokers of ragers.

Voor het beste resultaat moet u, net als bij het tandenpoetsen, voldoende tijd nemen om alle ruimten tussen tanden en kiezen goed schoon te maken. Eénmaal per dag zorgvuldig flossen, stoken of ragen is voldoende en heeft meer effect dan meerdere keren per dag vluchtig reinigen.