Natuurlijke en biologische tandpasta

natuurlijke en biologische tandpastaTegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een natuurlijke of biologische tandpasta. In dit blog vertelt mondhygiëniste Marjolein alles over deze nieuwe trend en welke natuurlijke en biologische tandpasta’s er allemaal verkrijgbaar zijn.

Waarom kiezen voor een natuurlijke of biologische tandpasta?

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een natuurlijke tandpasta. Mensen zijn zich tegenwoordig bewuster van de ingrediënten die een product bevatten en willen liever geen producten die bijvoorbeeld conserveringsmiddelen of fluoride bevatten. Ook veganisten en mensen die bewuster willen leven, maken vaak gebruik van een biologische tandpasta. Hieronder licht ik de redenen om te kiezen voor een natuurlijke of biologische tandpasta extra toe:

Gezonde levensstijl

Tegenwoordig zijn we veel meer bezig met gezond leven en bewustwording van ons lichaam. Wie doet er tegenwoordig niet aan yoga of zit aan de superfoods? Alles om ons lichaam beter in balans te krijgen. Bij de Ayurverdische levenswijze ligt bijvoorbeeld de nadruk op een natuurlijke en gezonde balans in je leven waarbij ervan wordt uitgegaan dat ieder individu uniek is. Dit begint uiteraard ook in de mond. Het merk Himalaya Herbals is gebaseerd op het eeuwen oude ayurveda principe en de producten zijn op basis van bijzondere planten en kruiden extracten.

Conserveringsmiddelen

Er zijn veel tegenstrijdigheden over conserveringsmiddelen. Conserveringsmiddelen worden aan producten toegevoegd om de houdbaarheid van een product te verlengen of vanwege een bacterieremmende werking. Conserveringsmiddelen zijn onderzocht, goedgekeurd en worden op een veilige manier in producten gebruikt. Echter doen zich ook verhalen de ronde dat conserveringsmiddelen allergische reacties kunnen veroorzaken en schade kunnen aanbrengen aan ons lichaam. Door deze verhalen is het goed mogelijk dat je liever zoveel mogelijk conserveringsmiddelen vermijdt en kiest voor een natuurlijk tandpasta.

Veganisten

Veganisten gebruiken geen dierlijke producten of producten die dierlijke ingrediënten bevatten. In een normale tandpasta zit vaak glycerine. Dit is een stof die (meestal) gewonnen wordt uit dierlijke oliën. Vegans kiezen om deze reden liever voor een natuurlijke en biologische tandpasta waar dit ingrediënt niet in voorkomt.

Duurzaam leven

Mensen kiezen steeds vaker bewust voor producten die langer meegaan, scheiden afval, letten op verpakkingsmaterialen, recyclen en hergebruiken producten. Ook bij aanschaf van tandheelkundige producten wordt daar op gelet. Zo wordt er bij het maken van één normale handtandborstel ongeveer 1,5 kg verbogen afval gegenereerd. Als je duurzamer wilt leven, is de Biobrush tandenborstel een goeie keuze. Deze tandenborstel is vrijwel 100% composteerbaar.

Tandpasta zonder fluoride

In de tandheelkunde wordt vaak geadviseerd om een tandpasta te gebruiken met fluoride, aangezien dit helpt gaatjes te voorkomen en de tanden en kiezen sterker maakt. Fluor is in zijn pure vorm giftig en hierdoor schadelijk voor het lichaam. Fluoride is veilig wanneer dit in beperkte mate gebruikt wordt. In tandpasta zit 1 tot 1,5 milligram fluoride per gram tandpasta. Fluoride is pas schadelijk als je per kilo lichaamsgewicht drie tot vijf gram tandpasta zou inslikken. Toch zijn er ook vele tegenstanders die het gebruik van fluoride afraden. De meeste natuurlijk en biologische tandpasta’s bevatten geen fluoride maar bijvoorbeeld Xylitol (een natuurlijke zoetstof) als ingrediënt die bescherming biedt voor de tanden en kiezen. Op Plein.nl vind je een groot aanbod van tandpasta’s zonder fluoride.

Hoe herken je een natuurlijke of biologische tandpasta?

Een natuurlijke en biologische tandpasta herken je aan onder meer de volgende certificaten:

Ecocert

ecocert logoEcocert Organic Cosmetic staat op cosmetica waarvan minimaal 10% biologisch moet zijn, en van de plantaardige ingrediënten zelfs 95%. De producten moeten milieuvriendelijk zijn gemaakt, zonder parabenen, nanodeeltjes of genetische manipulatie.

Nature

nature logoNature is het strengste internationale keurmerk voor natuurcosmetica. Een product met dit label is volledig vrij van synthetische geurstoffen, conserveringsmiddelen, siliconen, ingrediënten van minerale oorsprong of genetisch gemanipuleerde ingrediënten. Daarnaast geeft het de garantie dat een product van 100% natuurlijk ingrediënten is gemaakt, dat de productieketen mens- en natuurvriendelijk is en dat de producten niet op dieren zijn getest.

Vegan

vegan logoProducten met dit logo zijn gegarandeerd veganistisch. Ze zijn vrij van dierlijke ingrediënten en er zijn geen materialen van dierlijke herkomst gebruikt bij de productie en ontwikkeling van het product. Bovendien is er bij de productie en ontwikkeling van het product geen gebruik gemaakt van dierproeven.

Natuurlijke en biologische tandpasta

De markt met natuurlijke en biologische tandpasta groeit waardoor je als consument een ruime keuze hebt. Onderstaande merken hebben een natuurlijke en biologische tandpasta in het assortiment:

Himalaya Herbals

Himalaya Herbals is van oorsprong een Indiaas bedrijf met een zeer breed assortiment, welke over de hele wereld verkrijgbaar is. De producten zijn op natuurlijke basis en gebaseerd op de Ayurveda leer. Daarnaast bevatten de producten bijzondere planten en kruidenextracten uit het Himalyagebied. Himalya Herbals heeft niet alleen een breed assortiment aan natuurlijk tandpasta, maar biedt ook een complete lijn dagelijkse natuurlijke verzorgingsproducten aan.

Ecodenta

ecodenta tandpastaEcodenta heeft in de mondverzorging drie verschillende productlijnen. Cosmos Organic, Expert Solution en Unique formula. De Cosmos Organic is als enige Ecocert gecertificeerd en is een 100% biologisch natuurproduct. Zowel de Unique Formula als de Expert Solution zijn op basis van 99% natuurlijke ingrediënten. Ecodenta combineert biologische geteelde kruiden met wetenschappelijk ontdekkingen om mondproblemen effectief en preventief aan te pakker. Ecodenta heeft zowel producten met als zonder fluoride.

Weleda

weleda planten tandpastaWeleda is ontstaan vanuit de antroposofie. Dat willen zeggen dat het menselijk lichaam beschikt over het vermogen om zelf te helen, maar soms hulp nodig heeft. Met deze visie heeft Weleda verzorgingsproducten ontwikkeld op basis van natuurlijke producten die het lichaam ondersteunen. De mondverzorgingsproducten van Weleda bevatten een Nature en Vegan label (met uitzondering van de saline tandpasta).

My Magic Mud

my magic mudMy Magic Mud is een merk dat uit de Verenigde Staten komt. De My Magic Mud producten maken je tanden witter op een natuurlijke manier. De tandpasta is op basis van actieve koolstof van kokosnoot. De producten van My Magic Mud zijn bovendien 100% Vegan. Tevens zijn de producten vrij van fluoride, SLS, Gluten en GMO (genetisch gemanipuleerd organisme).

Biobrush

De Berlin Biobrush is een tandenborstel die 100% composteerbaar is. De tandenborstel is gemaakt uit overblijfselen vanuit de houtverwerkende industrie. Doordat deze Biobrush tandenborstel vrijwel geen fossiele grondstoffen bevat, is deze bijna CO2-neuraal tijdens verbranding.

Bekijk op Plein.nl het complete assortiment biologische tandpasta’s.