Een gezond kindergebit

gezond kindergebit
Het is al regelmatig in het nieuws geweest. Het aantal kinderen dat gaatjes heeft, blijft groeien. Het is dan ook vaak geen feest om met je kind naar de tandarts te gaan om een gaatje te laten vullen. Uit mijn omgeving krijg ik als mondhygiëniste dan ook regelmatig vragen als: “Hoe kan ik beste de tanden van mijn kind poetsen, want het is zo’n gevecht?” of “Vanaf wanneer moet mijn kind mee naar de tandarts?”.

In dit blog geef ik je informatie hoe je het beste het gebit van je kind kunt verzorgen.

Snoepen?!

Uiteraard houden kinderen van snoepen en dat moet ook kunnen. Het is alleen belangrijk om te snoepen met mate. De bacteriën in onze mond zetten suiker om in zuren, deze zuren tasten het glazuur aan wat op den duur kan leiden tot een gaatje. Probeer gedurende de dag maximaal 7 zoetmomenten aan te houden, zodat het gebit tussendoor genoeg tijd heeft om te herstellen. Een zoetmoment gaat over of er wel of geen suiker genuttigd wordt en niet om de hoeveelheid. Wilt je kind graag snoepen? Dan kun je beter een paar snoepjes tegelijk geven dan elke uur één snoepje.

Hoe tel je de zoetmomenten?

Aangezien bijna alle producten die we nuttigen suikers bevatten is het redelijk makkelijk te tellen. Het ontbijt, lunch en diner zijn er in ieder geval al drie. Dan zijn er nog vier momenten over voor een tussendoortje. Let er wel op dat in bijvoorbeeld een pakje sap ook suikers zitten. Komt je kind thuis uit school en wilt het sap drinken, dan telt deze ook als een zoetmoment en zijn er nog maar drie tussendoortjes over de hele dag over. Op Voedingscentrum.nl vind je een handig overzicht met hoeveel suikerklontjes bepaalde drankjes bevatten zodat je een gezonde keuze kunt maken.

Tip: Sla twee vliegen in één klap en combineer zoetmomenten. Wilt je kind graag een koekje en limonade? Combineer beide producten dan telt het namelijk niet als twee zoetmomenten maar als één.

Tandenpoetsen bij je kind

Tanden poetsen bij kinderen is vaak geen feestje, omdat ze vaak niet willen meewerken. Het komt dan ook regelmatig voor dat zowel je kind als de badkamer onder de tandpasta zit of dat ze de boel op stelten zetten zodat ze niet hoeven te poetsen. Wees niet getreurd, dit komt bij elk kind voor en het wordt echt beter.

elmex peuter tandpastaHet moet een macht der gewoonte gaan worden. Begin daarom zodra het eerste tandje doorbreekt met poetsen. Door de bacteriën van de tanden af te poetsen, zal de kans op gaatjes afnemen. Kies voor een speciale kindertandpasta en kindertandenborstel. In deze tandpasta zit een aangepast fluoride gehalte en de borstel is speciaal ontwikkeld voor het kindergebit. Zo heeft de tandenborstel een kleine borstelkop, zachtere haren en is het handvat zo gemaakt dat je deze als ouder makkelijk kunt vasthouden.

Is het kind wat ouder, dan zal het steeds meer gaan tegenstribbelen met poetsen. Eén grote tip is afleiding! Probeer tijdens het poetsen het kind af te leiden door een liedje te zingen of door een filmpje op te zetten. Vanaf een jaar of drie kun je ook voor een elektrische tandenborstel kiezen, vaak vinden ze deze ontzettend interessant en doen ze wonder boven wonder zomaar hun mond open. Zet het kind het toch op een brullen? Helemaal top, de mond is open en daardoor kun je gemakkelijk de tanden poetsen.

Hou vooral vol! En blijf vooral rustig doorgaan. Op den duur wordt het beter en rond de leeftijd van drie zal een kind doorhebben dat het tanden poetsen erbij hoort.

Werkt het kind wel mee, maar vind je het lastig om goed te poetsen? Ga dan zitten op de bank en leg het hoofd van je kind op schoot. Hierdoor kan het hoofd steunen op je schoot en heb je goed zicht in de mond.

De fase van alles zelf doen!

Op een gegeven moment komt er een fase dat het kind alles zelf wilt doen en zal dan ook alles uit de kast trekken om dit voor elkaar te krijgen. Maak de afspraak dat het kind als eerste mag poetsen en dat je als ouder het daarna nog afpoetst. Kinderen hebben pas vanaf een jaar of tien een goede motoriek om zelf te poetsen. Blijf daarom het gebit tot de leeftijd van tien jaar napoetsen.

Tip: Wil je je kind goed leren poetsen? Maak dan een afspraak bij de mondhygiëniste. Zij begeleiden je kind op een leuke en efficiënte manier bij het leren zelf te poetsen. Dit valt wederom onder de basisverzekering tot 18 jaar.

Blijf het poetsen wel controleren. Kinderen zijn erg goed in het verzinnen van smoesjes om niet te hoeven poetsen. Met als gevolg: gaatjes.

lactona plakverklikkerTip: Wil je het kind controleren? Verras ze dan met een plaqueverklikker. Dit is een tabletje, waar ze op moeten kauwen en daarna uitspugen. Door het tabletje verkleuren de plaquebacteriën die zijn achter gebleven en kun je goed zien of je kind goed gepoetst heeft.

Wanneer moet mijn kind mee naar de tandarts?

Het advies is om het kind vanaf een jaar of twee mee te nemen naar de tandarts. Het kind hoeft niet direct in de stoel te liggen voor een controle, maar kan wel wennen wanneer je als ouder in de stoel ligt voor de controle. Laat de kind zijn nieuwsgierigheid de vrije loop, vaak wilt het rondkijken in de kamer of wilt het graag meekijken. Wanneer het kind voor het eerst voor controle in de stoel gaat, zal de tandarts eerst zijn of haar tanden tellen.

De meeste tandartskosten worden voor kinderen tot 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering en er geldt ook geen eigen risico.