tanden poetsen
Dagelijks goed poetsen is belangrijk. Door een goede mondhygiëne verwijder je tandplak en voorkom je tandvleesontstekingen en gaatjes. Daarnaast maakt de fluoride in tandpasta je tanden sterk en zorgt tandpasta ervoor dat je minder kans hebt op gaatjes.

De juiste manier van poetsen

Belangrijker nog dan de borstel is de manier van tandenpoetsen. De volgende punten zijn belangrijk bij het poetsen:

  • Kijk, met een goede verlichting, goed in de spiegel naar wat je doet.
  • Zorg ervoor dat je met de borstel alle vlakken van de tanden en kiezen raakt.
  • Maak vooral het gebied op de overgang van tanden en kiezen met het tandvlees goed schoon. Plaats de tandenborstel daarom onder een hoek van 45 graden op de overgang van tand en tandvlees en oefen een lichte druk uit.
  • Maak korte heen en weer gaande bewegingen, waarbij de borstelharen zoveel mogelijk op de plaats moeten blijven.
  • Houd je tandenborstel in de pengreep vast. Hierdoor voer je minder druk uit en is de kans dat je je tandvlees beschadigd gering.
  • Houd een vaste volgorde aan en poets altijd de binnenkant, de buitenkant en de kauwvlakken van je tanden en kiezen. Zo zorg je ervoor dat je niets overslaat.
  • Neem de tijd voor de verzorging van je gebit. Een veel voorkomend probleem is dat de meeste mensen veel te snel klaar willen zijn. Wij adviseren dan ook om tenminste twee keer per dag twee minuten te poetsen.

Wat is een goede tandenborstel

Het is wetenschappelijk bewezen dat het poetsen met een elektrische tandenborstel meer plaque verwijdert dan een normale tandenborstel, mits je de juiste methode gebruikt. Aangezien de elektrische tandenborstel de poetsbeweging maakt, is het belangrijk dat je de tandenborstel niet heen en weer beweegt zoals bij een handtandenborstel. Poets met de elektrische tandenborstel tand voor tand. Vergeet ook de tandvleesrand niet.

Je kunt ook kiezen voor een normale tandenborstel. Bij voorkeur niet te groot en met veel nylonharen. Deze haren mogen niet te hard zijn. Kies daarom het liefst voor de soorten ‘medium’ of ‘zacht’. Een rechte steel en een niet te grote kop zijn aan te raden als je ook ver achterin de mond goed wilt poetsen. Als de haren uiteen gaan staan, is de borstel versleten en moet je ‘m vervangen.

Naast het poetsen

Goed poetsen is belangrijk, maar daarnaast dien je ook de tandplak tussen de tanden en kiezen weg te halen met floss, tandenstokers of ragers.
Voor het beste resultaat moet je, net als bij het tandenpoetsen, voldoende tijd nemen om alle ruimten tussen tanden en kiezen goed schoon te maken. Eénmaal per dag zorgvuldig flossen, stoken of ragen of een monddouche gebruiken is voldoende en heeft meer effect dan meerdere keren per dag vluchtig reinigen.