Tandartsen en mondhygiëniste zeggen dat tandplak de aanleiding is voor de meeste problemen in de mond en hoe belangrijk je poetstechniek is voor het verwijderen van deze tandplak. Met een handtandenborstel maak je ongeveer 600 bewegingen per minuut, elektrische tandenborstels maken maar liefst 5.000 tot 48.000 poetsbewegingen per minuut, dat is 8 tot 80 keer meer! Elektrische tandenborstels zijn oplaadbaar of werken op batterijen en ze zijn makkelijk in gebruik, ook voor kinderen.

Vergeleken met handtandenborstels geven veel elektrische tandenborstels veel betere resultaten bij de verwijdering van tandplak en ze bieden extra functies die je kunnen helpen om beter te poetsen.

Elektrisch poetsen

Voor efficiëntere en betere tandenpoetsbeurten zijn er nieuwe elektrische tandenborstels verkrijgbaar die volgens de meest geavanceerde technologieën werken. Poetsen met een elektrische tandenborstel is anders dan poetsen met een gewone handtandenborstel. De elektrische tandenborstel maakt de poetsbeweging en jij hoeft er alleen maar voor te zorgen dat de borstelkop over alle delen van je gebit beweegt.

Maar welk type elektrische tandenborstel is nou het meest geschikt voor jou? Bij elektrische tandenborstels worden in de hoofdzaak twee technologieën toegepast, namelijk oscillerend-roterend en sonisch.

Oscillerend-roterende tandenborstels

Deze elektrische tandenborstel zijn het populairst en meest effectief. De oscillerend-roterende tandenborstel is gebaseerd op het ontwerp van het polijstcupje dat door je tandarts of mondhygiënist wordt gebruikt.

Vele klinische studies hebben bewezen dat de oscillerende-roterende technologie voor een betere tandplakverwijdering zorgt en effectiever is in het verminderen van tandvleesontsteking dan handtandenborstels.

Het bekendste merk dat oscillerend roterende tandenborstel produceert is Oral-B. In het verleden werden deze elektrische tandenborstels ook onder de merknaam Braun verkocht.

Sonisch tandenpoetsen

Sonische tandenborstels zijn gebaseerd op het ontwerp van de borstelkop van een handtandenborstel. De sonische tandenborstel heeft de vertrouwde vorm en poetservaring van een handtandenborstel.

Door een combinatie van borsteluitslag en het snel op en neer bewegen van de borstel wordt het Sonische poetsresultaat bereikt. Er zijn verschillende merken met Sonische poetstechniek zoals Oral-B en Waterpik maar de meest bekende is de Sonicare tandenborstel van Philips

Handtandenborstel versus elektrische tandenborstel

Handtandenborstel

vs.

Elektrische tandenborstel
Met een handtandenborstel is het moeilijk om de juiste poetstechniek te blijven volhouden. Elektrische tandenborstels maken de juiste poetsbeweging. Daardoor kun je je volledig concentreren op het goed plaatsen van de borstelkop.
Gemiddelde poetstijd is maar 46 seconden, terwijl tandartsen 2 minuten aanraden. De gemiddelde poetstijd is langer met een elektrische tandenborstel.
Gemiddeld wordt er met een handtandenborstel harder gepoetst, hiermee beschadig je het tandvlees. Elektrische tandenborstels stoppen met pulseren wanneer je te hard drukt met de borstel. Hierdoor wordt je tandvlees beschermd.
Met een handtandenborstel maak je maar honderden bewegingen per minuut. Een elektrische tandenborstel maakt duizenden bewegingen per minuut.

Bekende merken in elektrisch poetsen

Oral-B (voorheen Braun) is marktleider in elektrische tandenborstels. De doelstelling van Oral-B is om zoveel mogelijk mensen over te laten stappen van poetsen met een handtandenborstel naar elektrisch tandenpoetsen.

Oral-B is daarbij een totaalaanbieder die naast alle mogelijke elektrische tandenborstels ook tandpasta, monddouches, flossdraad, tandenstokers en producten voor speciale doelgroepen zoals kinderen aanbiedt.

Het bekende Nederlandse merk Philips richt zich vooral op de Sonische poetstechniek. Binnen dat segment heeft Philips Sonicare een groot aantal variaties ontwikkeld, Philips heeft bijvoorbeeld elektrische tandenborstels voor kinderen in het assortiment.

Meer advies over elektrische tandenborstels

Als je na het lezen van dit dossier nog niet weet welke elektrische tandenborstel het beste bij jou past, dan kun je contact met ons opnemen zodat wij je van een persoonlijk advies kunnen voorzien. Je kunt via 088-8000200 contact opnemen met één van onze adviseurs of door te mailen naar klantenservice@plein.nl