nabloeding
Het kan zijn dat er na het trekken van een kies een beetje bloed in de mond nasijpelt. Het speeksel kan donkerrode bloedrestjes bevatten. Dit is op zich geen probleem. Merk je dat de hoeveelheid bloed in het speeksel toeneemt, dat de wond bloedt en het speeksel lichtrood kleurt, dan wijst dit op een nieuwe bloeding. Een nieuwe bloeding kan soms ook ontstaan korte tijd nadat de verdoving is uitgewerkt.

Wat te doen bij een nabloeding?

  • Om een nieuwe bloeding te stoppen, kan je proberen een verbandgaasje of een zakdoek met een knoop erin op de wond te leggen en stevig dicht te bijten. Houd dit ongeveer dertig minuten vol. In een aantal gevallen zal de bloeding door de uitgeoefende druk op de bloedvaten stoppen. Zorg ervoor dat je de wond hierna niet met hard voedsel beschadigt. Er is nu verder geen probleem.
  • Blijft de wond ondanks deze poging bloeden, neem dan contact op met de tandarts.
  • Wees erop voorbereid dat je misselijk kunt worden als je veel bloed hebt ingeslikt.
  • Als er na een operatie aan jetandvlees of kaak een bloeding optreedt die blijft voortduren, dan is het verstandig direct contact op te nemen met de tandarts of kaakchirurg. Onder verdoving kan er een nieuwe hechting worden aangebracht om de bloeding te stelpen.

Het voorkomen van een nabloeding

Je kunt een nabloeding na het trekken van een kies het beste voorkomen door een half uur na de behandeling stevig dicht te blijven bijten op het gaasje dat door je tandarts op de wond is aangebracht. Verder is het belangrijk dat je hard voedsel en al te warme of koude dranken en spijzen vermijdt. Stop minstens 24 uur met roken en het gebruik van alcoholische dranken.

Probeer de wond bij het tandenpoetsen te vermijden en poets de tanden en kiezen naast de wond heel voorzichtig. Het ‘korstje’ in de wond zou anders kunnen loskomen en de wond kan weer gaan bloeden. Om diezelfde reden is het aan te raden om tenminste 24 uur niet te spoelen. Bij het tandenpoetsen kan het schuim dan het beste met wat water worden doorgeslikt.

Verder is het belangrijk dat je, voordat je een kies laat trekken, altijd je tandarts op de hoogte brengt van medicijnen die je gebruikt en van ziektes die een verhoogde bloedingsneiging kunnen veroorzaken. Voorbeelden van medicijnen die een bloedingsneiging kunnen veroorzaken zijn bloedverdunners als Aspirine, Ascal, Marcoumar en Sintrom. Voorbeelden van ziekten die een bloedingsneiging kunnen veroorzaken zijn Hemofilie en bloedplaatjesstoornissen.