Het gezond houden van een gebit begint al in het 1e levensjaar. De melktandjes zijn meteen na doorbraak onderhevig aan allerlei invloeden, zoals ontkalking
door zuuraanvallen en erosie.

Zuigfles cariës

Kinderen die (te) lang uit een zuigfles drinken hebben kans op zuigflescariës. Vaak kleine beetjes sabbelen uit een zuigfles met sap, als zoethoudertje, kan op ernstige wijze het melkgebit aantasten. Geef geen flesje mee naar bed. Als u toch een flesje mee naar bed geeft, doe er dan gewoon water in. Het kindje went er snel aan.

Zuuraanvallen

De meeste mensen eten en drinken, althans op jeugdige leeftijd, tenminste 10 keer per dag, en bijna al ons voedsel en alle dranken zijn zuur of bevatten (zoete) bestandsdelen die door bacteriën omgezet worden tot zuur. Wil dit niet schadelijk zijn voor het glazuur (de beschermende laag van tanden en kiezen), dan moet het speeksel de tijd hebben het zuur te neutraliseren. Daarom is de frequentie van het aantal zoet/zuur momenten op een dag zo belangrijk. Hoe meer momenten, hoe minder het speeksel in staat is de zuuraanval te stoppen. Zo ontstaat cariës en/of erosie. Het aantal zoet/zuur momenten mag daarom niet meer zijn dan zeven.

Het gebruik van fluor, bijvoorbeeld in tandpasta, zorgt dat het tandglazuur beter bestand is tegen de zuuraanvallen. Ook niet-ontkalkende voedingsstoffen zoals water en melk dragen bij aan de bescherming van het glazuur. Van alle zuivelhoudende producten heeft kaas de meest cariësremmende effecten. Tevens kan het kauwen op suikervrije kauwgom het effect van een zuuraanval verkleinen.

Erosie

Bijzonder erosief zijn appels, sinaasappels en grapefruits en hun sappen, alsmede frisdranken. De oorzaak is bij allemaal het gehalte aan vooral citroenzuur. Dranken zoals cola, yogi-drink en fristi staan bovenaan de lijst als het gaat om de afbraak van tandglazuur. Gewone yogurt daarentegen, hoewel vrij zuur, werkt niet erosief. De aggressiviteit van sterk zuurhoudend voedsel, fruit en frisdranken met hun erosieve eigenschappen kan door drinken van met name melk effectief afgezwakt worden.

Voedingsdagboek

Als u denkt dat uw kind (of uzelf) te veel zuuraanvallen op een dag heeft, dan kunt u een voedingsdagboek bijhouden. Door het nauwkeurig bijhouden van met name het aantal zoet/zuurmomenten en type voeding kunt u samen met uw tandarts bekijken wat er eventueel aan het eetpatroon veranderd zou moeten worden. Naast een evenwichtig eetpatroon is het van belang dat in ieder geval na het ontbijt en voor het slapen gaan gepoetst wordt. Anders kan de zuuraanval veel te lang duren en veel schade aanrichten aan het gebit.