In dit dossiers leest u alles over het vierde fase van de ontwikkeling van het kindergebit. De vierde fase betreft kinderen van 8 jaar en ouder.

Ontwikkeling gebit

Het blijvende gebit komt door tot de leeftijd 12-13 jaar. De verstandskiezen kunnen verschijnen vanaf het zestiende levensjaar.

Poetsen

Kinderen in fase 4, van 8 jaar en ouder, hebben misschien wel de behendigheid om zelf te poetsen, maar hebben toch nog wat toezicht nodig. Er bestaan heel wat poetstechnieken. Vraag uw tandarts of mondhygiënist om advies.

Flossen

Ouderen kinderen kan je leren flossen om zo ook de ruimtes tussen de tanden en kiezen te reinigen. Vraag uw tandarts of mondhygiënist wanneer en hoe een kind moet flossen en welk flossdraad het meest geschikt is.

Tanden verliezen en beschermen

Jammer genoeg gebeuren er ook wel eens ongelukken. Beschadiging en verlies van tanden kunnen voorkomen worden door uw kind een goed passende gebitsbeschermer te geven als het een contactsport beoefent. Als een kind per ongeluk een tand verliest, is het soms mogelijk de tand in de holte terug te plaatsen.

Een tandenborstel kiezen

Naarmate het gebit van een kind zich ontwikkelt, is het belangrijk de juiste tandenborstel te gebruiken voor de specifieke ontwikkelingsfase waarin het kind zich op dat moment bevindt.

  • Zoek naar een tandenborstel die geschikt is voor het complexe veranderende gebit die kinderen in deze fase hebben.
  • Borstelharen van verschillende lengtes zorgen voor een effectieve reiniging van de tanden en kiezen. Tevens zorgen deze ook voor een betere reiniging van tanden die over elkaar staan en waar moeilijk bij te komen is.
  • Kinderen vinden poetsen vaak maar een saaie bezigheid. Overweg daarom het gebruik van een elektrische tanden borstel.