In dit dossiers leest u alles over het derde fase van de ontwikkeling van het kindergebit. De derde fase is van 5 tot 7 jaar.

Ontwikkeling gebit

In deze fase komen de eerste blijvende kiezen (molaren) door. Wanneer het kind 6 is, verliest het zijn onderste melksnijtanden. De bovenste melksnijtanden vallen dan uit tussen zeven en acht jaar.

Poetsen

Bij oudere kinderen 2 tot 7 jaar kunt u het best achter hen gaan staan en hun hoofd licht achterover houden zodat u makkelijk kunt poetsen. Maak er een spelletje van zoals ‘laat mij je tandjes eens tellen’.

Achterste kiezen

Rond deze leeftijd zijn de eerste blijvende kiezen (molaren) reeds aanwezig acher in de mond. De kiezen bevatten diepe groefjes en als ze niet goed worden schoongehouden, zijn ze zeer gevoelig voor tandplak. Zorg er dus voor dat deze achterste kiezen bij het poetsen zeker niet worden vergeten.

Een handtandenborstel kiezen

Naarmate het gebit van een kind zich ontwikkelt, is het belangrijk de juiste tandenborstel te gebruiken voor de specifieke ontwikkelingsfase waarin het kind zich op dat moment bevindt.

  • Gebruik een tandenborstel met een kleine, smalle taps toelopende borstelkop en zachte haren, die ook moeilijk te poetsen kiezen achter in de mond goed kan bereiken.
  • Een breed, goed in de hand liggend handvat is het meest geschikt voor kinderen die zelf hun tanden poetsen.
  • Aansprekende figuurtjes kunnen het poetsen leuker maken.
  • Een elektrische tandenborstel kan een goed hulpmiddel zijn om kinderen te motiveren regelmatig hun tanden te poetsen.