In dit dossiers leest u alles over het tweede fase van de ontwikkeling van het kindergebit. De tweede fase is van 2 tot 4 jaar.

Ontwikkeling gebit

De twintig eerste tandjes blijven doorkomen en tegen de leeftijd van vier jaar is het melkgebit meestal compleet.

Poetsen

Bij oudere kinderen 2 tot 7 jaar kunt u het best achter hen gaan staan en hun hoofd licht achterover houden zodat u makkelijk kunt poetsen. Maak er een spelletje van zoals ‘laat mij je tandjes eens tellen’.

Fluoride versterkt en beschermt de tanden. Een tandpasta met fluoride kan dus helpen tandbederf te voorkomen. Omdat kinderen tandpasta vaak inslikken, bestaan er tandapasta’s met een lager fluoride gehalte, 500 tot 750 ppm voor kinderen tot 5 jaar.

Melktanden

Aan het eind van deze fase zullen alle melktandjes doorgekomen zijn. De melktandjes zorgen ervoor dat er plaats gemaakt wordt voor het blijvende gebit. Regelmatig poetsen in deze fase helpt goede gewoonten voor het leven aan te leren.

Een handtandenborstel kiezen

Naarmate het gebit van een kind zich ontwikkelt, is het belangrijk de juiste tandenborstel te gebruiken voor de specifieke ontwikkelingsfase waarin het kind zich op dat moment bevindt.

  • Gebruik een tandenborstel met een kleine, smalle taps toelopende borstelkop en zachte haren.
  • Let op een handvat dat geschikt is voor kleine handjes, maar wat ook gemakkelijk in de hand ligt voor u wanneer u de tanden poetst.
  • Tandenborstels met een favoriet figuurtje kunnen het poetsen leuker maken.
  • Overweeg de aanschaf van een elektrische tandenborstel.