In dit dossiers leest u alles over het eerste fase van de ontwikkeling van het kindergebit. De eerste fase is van 4 tot 24 maanden.

Ontwikkeling gebit

De eerste melktanden komen door rond zes maanden. Meestal zijn tijdens de eerste verjaardag van het kind de bovenste en onderste snijtanden al zichtbaar. Je kunt dit vaak merken aan de baby als hij of zij meer begint te kwijlen en vingers in de mond steekt, of vaker dan normaal huilt. Vaak zie je ook een klein bobbeltje op de kaken en is het tandvlees rood en gezwollen. Sommige baby’s krijgen lichte koorts en kunnen last hebben van rode billetjes en dunnere ontlasting.

Poetsen

Jonge kinderen zijn nog niet in staat hun eigen tanden te poetsen. Eén van de beste manieren om goed bij de tandjes van uw kind te komen, is het kind vast te houden alsof u het gaat voeden. Gebruik bij baby’s een dun laagje tandpasta ter grootte van een erwt.

Fluoride versterkt en beschermt de tanden. Een tandpasta met fluoride kan dus helpen tandbederf te voorkomen. Omdat kinderen tandpasta vaak inslikken, bestaan er tandapasta’s met een lager fluoride gehalte, 500 tot 750 ppm voor kinderen tot 5 jaar.

Doorkomen van de tandjes

Tandjes krijgen begint rond de leeftijd van zes maanden en kan vervelend zijn voor baby’s. U kunt de pijn verzachten door ze een bijtring te geven of het tandvlees te masseren. Er kan ook een tandgel gebruikt worden. Vraag altijd advies aan uw tandarts, huisarts of apotheker voordat u een kind medicijnen tegen de pijn van het doorkomen geeft.

Zuigen op duim of fopspeen

Dit is een normale gewoonte bij baby’s, maar als het te vaak gebeurt, kunnen er gebitsproblemen ontstaan. Het zuigen op de duim of op een fopspeen kan ervoor zorgen dat de voortanden niet in de juiste richting groeien, met als gevolg een scheef gebit. Gebruik een ‘orthodontische’ fopspeen en probeer deze gewoonte af te leren naarmate het kind ouder wordt.

Een handtandenborstel kiezen

Naarmate het gebit van een kind zich ontwikkelt, is het belangrijk de juiste tandenborstel te gebruiken voor de specifieke ontwikkelingsfase waarin het kind zich op dat moment bevindt.

  • Gebruik een tandenborstel met de zachtst mogelijke haren
  • De borstelkop moet zo ontworpen zijn, dat het tandvlees gemasseerd wordt en dat een groot oppervlak wordt gereinigd.
  • En omdat u degene bent die poetst, kiest u een handvat dat gemakkelijk in de hand ligt.