Een gezonde mond is heel belangrijk voor het behoud van de tanden en kiezen. De mondhygiënist behandelt mond- en tandvleesproblemen ,ontsteking van het tandvlees (gingivitis) en van het tandvlees en kaakbot (parodontitis) en én helpt nieuwe problemen te voorkomen.

De mondhygiënist

Een mondhygiënist helpt mensen in de zorg voor hun gebit en de omringende weefsels (tandvlees en het onderliggende kaakbot) in de mond. Een mondhygiënist is meestal werkzaam in de praktijk van een tandarts, parodontoloog, implantoloog, kaakchirurg of orthodontist. Er zijn ook mondhygiënisten die een eigen praktijk hebben. Dit noem je de vrij gevestigde mondhygiënisten. De vrij gevestigde mondhygiënisten werken bij voorkeur op verwijzing van de tandarts, parodontoloog of orthodontist en verwijzen zelf ook weer naar een tandarts, parodontoloog, orthodontist.

Werkzaamheden

Met tandheelkundige voorlichting en adviezen leert de mondhygiënist patiënten zelf zo goed mogelijk voor hun gebit te zorgen. De belangrijkste werkzaamheden van de mondhygiënist zijn:

  • het onderzoeken van het gebit en omringende weefsels (vaak ook met röntgenfoto’s)
  • vaststellen van de diagnose en het maken van een behandelplan wat ze met de verwijzende tandarts en patient bespreekt
  • het geven van uitgebreide uitleg over mondhygiëne, poetsen, stokeren
  • Verwijderen van zichtbaar tandsteen en aanslag en tandsteen onder het tandvlees in diepe en ondiepe pockets (tandvleeszakken)
  • Het doen van preventieve behandelingen, zoals het aanbrengen van fluoride of fissuurlakken, polijst vullingen
  • Het maken van gebitsafdrukken
  • Beoordelen van de voedingsgewoonten van de patiënt.

Een mondhygiënist kan aanvullende opleidingen doen om in opdracht van de tandarts kleine gaatjes in tanden en kiezen te vullen.

Naar de mondhygiënist

De tandarts kan de patiënt doorverwijzen naar de mondhygiënist als die problemen heeft met het tandvlees (bloeding, rode gloed, teruggetrokken, opgezwollen of pocketvorming), bij veel tandsteen, bij een vieze smaak of een slechte adem en bij terugkomende gaatjes.

Je kan ook terecht bij de mondhygiënist zonder doorverwijzing voor voorlichting op het gebied van mondgezondheid.

Vergoeding door verzekeraar

In de meeste gevallen vergoed de verzekeraar de kosten van de mondhygiënist. Hiervoor moet vaak aan bepaalde voorwaarden worden voldaan of een uitgebreide tandartsverzekering worden afgesloten.

Opleiding

De titel mondhygiënist is een bij de wet beschermde titel en mag alleen worden gebruikt door iemand die in het bezit is van het diploma mondhygiënist. De diploma kan je behalen door het volgen van een 4 jarige HBO-opleiding.

Er zijn ook nog veel mondhygiënisten die de twee-jarige opleiding gedaan hebben en die zich nu via cursussen bijscholen. Ook is er een kwaliteitsregister voor de mondhygiënisten samengesteld waar zij zich voor in kunnen schrijven en dan via het volgen van congressen, cursussen, stukjes schrijven, artikels, lesgeven, etc. punten kunnen verkrijgen. De hoeveelheid punten kan dan aangeven in hoeverre zij aan bijscholing heeft gedaan.