dik gezicht
In dit dossier behandelen we een dik gezicht. We maken hier onderscheid tussen het krijgen van een dikke kaak zonder behandeling (veroorzaakt door een ontstoken wortelpunt, tandvleesontsteking en andere oorzaken) en het krijgen van een dikke kaak na een behandeling (na het trekken, na zenuwbehandeling en na chirurgische behandeling).

Wat te doen bij een dik gezicht?

Last van een dik gezicht? Dan is het belangrijk om rust te nemen en je temperatuur goed in de gaten te houden. Volg eventuele aanwijzingen van je tandarts of kaakchirurg altijd op. Werken en sporten zijn in ernstiger gevallen af te raden. Vliegreizen zijn over het algemeen af te raden. Neem bij twijfel altijd contact op met je tandarts of kaakchirurg.

Oorzaken dik gezicht

Een dik gezicht kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder bespreken wij de meest voorkomende.

Een ontstoken wortelpunt

Een dik gezicht kan ontstaan doordat de zenuw van een kies ontstoken is geraakt en is afgestorven. Je hoeft dit niet altijd te merken. Soms is de tand misschien een paar dagen gevoelig geweest. Er is in de kaak een ontsteking aan de wortelpunt ontstaan, die vol zit met bacteriën en hun afvalproducten. Dit proces kan soms zelfs jaren voortduren zonder dat je er iets van merkt.

Door een verzwakking van de algemene weerstand zoals griep, kan deze chronische ontsteking omslaan in een acute ontsteking. Het aantal bacteriën rond de wortelpunt neemt toe en het lichaam gaat hen te lijf door meer bloed naar de ontstoken plek te sturen. Hierdoor ‘zet’ het gebied op en het slijmvlies op de kaak wordt dikker. Als dit proces langer voortduurt kan ook de aangrenzende lip of wang dik worden. Je krijgt pijn en een drukkend gevoel en soms ook koorts. Uiteindelijk zal er pusvorming optreden in de kaak.

Wat te doen bij een ontstoken wortelpunt?

Het is van groot belang dat je contact opneemt met je tandarts. Hij of zij kan meestal via de tand, die de oorzaak is, het vuil eruit laten komen waardoor verdere complicaties niet optreden.
Deze behandeling kan in een aantal gevallen prima zonder verdoving gebeuren en je zult direct erna merken dat het drukkend gevoel minder is. Bij een dikke plek op de kaak is het soms nodig dat de tandarts er een klein sneetje maakt om het vuil naar buiten te laten komen. Een verdoving is nu wel nodig, maar door de ontsteking werkt deze niet altijd even goed. Het maken van een sneetje in het slijmvlies van de kaak duurt echter maar heel eventjes waardoor de eventuele pijn van zeer korte duur is.

Een tandvleesontsteking

Een verwaarloosde tandvleesontsteking kan leiden tot een dikke kaak. Bacteriën hopen zich massaal op in de ruimte onder de tandvleesrand en zorgen voor rotting en pusvorming. Het lichaam zal ook nu weer reageren met een verhoogde bloedtoevoer naar dit gebied. Samen met de pusvorming zal dit leiden tot een verdikking van het tandvlees. In de onderkaak kan dit achterin de mond zelfs leiden tot een dikke wang. Deze ontsteking gaat gepaard met pijn, een drukkend gevoel en een vieze smaak in de mond.

Een ophoping van bacteriën kan ontstaan als je tandvlees in slechte conditie is, maar ook bij een half doorgebroken verstandskies. De rottingsbacteriën die de pusvorming veroorzaken leven zonder zuurstof en wat belangrijk is; zuurstof maakt hen zelfs dood. De tandarts kan je helpen door de ruimte onder het tandvlees met een waterstofperoxideoplossing uit te spoelen. Waterstofperoxide brengt namelijk veel zuurstof in dit gebied. In ernstiger gevallen zal de tandarts onder verdoving een sneetje moeten maken in het tandvlees.

Vaak worden de problemen na het uitspuiten van de ontsteking minder ernstig van aard, maar de oorzaak is nog niet opgelost. Zo zal ziek tandvlees weer gezond moeten worden gemaakt en verstandskiezen zullen moeten worden verwijderd als zij herhaaldelijk tot tandvleesontstekingen leiden.

Andere oorzaken

Andere minder voorkomende oorzaken van een dik gezicht zijn onder meer de bof, een speekselklierontsteking of een gezwel. Last van een dik gezicht en weet je niet de oorzaak? Neem dan altijd en zo snel mogelijk contact op met je tandarts.

Na het trekken

Als er een verstandskies of een gewone kies is getrokken, dan moet je één of meer dagen rekening houden met een dikke kaak. Er is dan sprake van een hevige afweerreactie van het lichaam op de ingreep. Vooral de verwijdering van moeilijk liggende onderverstandskiezen kan tot een forse zwelling leiden. Je kunt deze zwelling wat proberen te onderdrukken door op de plek van de getrokken kies een zakje gevuld met ijsblokjes tegen de wang te houden. Over het algemeen neemt de zwelling na een aantal dagen gelukkig weer af.

Het is mogelijk dat één of twee dagen na de ingreep de zwelling nog steeds toeneemt en dat je je erg ziek voelt en er koorts optreedt. Vaak heb je dan ook een vieze smaak en pijn in de mond. Je dient dan contact op te nemen met de behandelend tandarts of kaakchirurg.

Na een zenuwbehandeling

Een dikke kaak en pijn na een zenuwbehandeling komt vaak voor en gaat gelukkig na een paar dagen weer over. Als de zwelling twee dagen na de behandeling nog steeds toeneemt en er koorts ontstaat, dan moet je direct contact opnemen met de tandarts.
Soms helpt antibiotica bij het onder controle krijgen van het ontstekingsproces. In andere gevallen is het nodig om onder verdoving een klein sneetje in het tandvlees te maken om de zwelling te verhelpen.

Na een chirurgische behandeling

Na een chirurgische ingreep aan je gebit, zoals een tandvleesoperatie of een ingreep aan de wortelpunt van de tand, moet je rekening houden met het optreden van een dik gezicht. Je kunt de zwelling onderdrukken door een zak gevuld met ijsblokjes tegen de wang te houden. Ook nu geldt dat je contact moet opnemen met de behandelend tandarts of kaakchirurg als de zwelling na twee dagen nog steeds toeneemt en er koorts ontstaat.

mondhygienisteVraag advies aan onze mondhygiëniste Marjolein
Meer informatie over een dik gezicht, de oorzaak en de behandeling hiervan? Neem gerust contact met mij op via klantenservice@plein.nl.

Met vriendelijke groet,

Marjolein Lof, mondhygiëniste & specialist Tandartsplein.