aften in de mond
Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mondholte en hebben meestal een doorsnee van drie tot vier millimeter. Aften kunnen ingedeeld worden in drie categorieën:

  • Kleine aften (minor): deze aften zijn kleiner dat 0,5 cm. Deze vorm van aften komt het meest voor en geneest vaak binnen 1 week.
  • Grote aften (major): deze aften zijn groter dan 0,5 cm. Deze vorm is redelijk zeldzaam. Het duurt vaak 2 á 3 weken voordat een aft geneest en kan ook een litteken achterlaten.
  • Herpetiforme: dit zijn vaak vele kleine aften bij elkaar. Ze zijn niet groter dan een speldenknop. Deze vorm van aften geneest binnen 1 tot 2 weken.

Aften beginnen vaak als blaasjes. Zodra het blaasje stuk gaat, dan gaat het zich uiten in de vorm van een (pijnlijk) zweertje. De grijswitte of gele plekjes met een rode rand verschijnen aan de binnenkant van de lippen en wangen en onder de tong.

Oorzaak aften

Aften zijn waarschijnlijk de meest voorkomende afwijking van het slijmvlies in de mond. Ongeveer 20-30% van de bevolking heeft wel eens last van een aft. Ondank dat er veel onderzoek is gedaan, is de precieze oorzaak van het ontstaan van een aft niet bekend. De meest genoemde factoren waardoor aften ontstaan zijn:

  • Beschadiging van de zachte weefsels.
  • Overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen.
  • Tekort aan vitamine B12, ijzer of foliumzuur.
  • Hormonale veranderingen bij vrouwen.
  • Stress.
  • Verminderde lichamelijke weerstand.

Leeftijd speelt bij aften ook een rol. Aften worden zelden gezien voor de puberteit. De piek ligt bij mensen tussen de 30 en 40 jaar en de aften zijn in deze tijdsperiode ook heftiger.

Symptomen aften in de mond

Mensen die regelmatig last hebben van aften, voelen deze vaak al van te voren opkomen. Eén of twee dagen voordat de aft opkomt hebben zij last van een pijnlijke plek in de mond.

De gevolgen van de op zichzelf onschuldige aandoening zijn heel vervelend: een bijtende, aldoor aanwezige pijn die het eten, drinken en spreken bemoeilijkt en die pas na 7 à 10 dagen afneemt. Vaak gaat het om enkele pijnlijke zweertjes tegelijkertijd, maar soms kunnen deze ook veel groter worden, of het mondslijmvlies in veel grotere aantallen beschadigen.

Aften behandelen

Aften gaan vanzelf over. Echter zijn er talloze fabeltjes bekend die zouden helpen bij de behandeling van aften. Vast staat dat een tekort aan vitamine C géén invloed heeft. Ook van fabeltjes als het eten van pure chocolade, laurierdrop, ongezoete bosbessenjam, tarwekiemolie, kamille en mirre is geen enkel bewijs dat ze echt werken.

Uiteraard zijn wel ondersteunende middelen op de markt die de pijn kunnen verzachten:

mondhygienisteVraag advies aan onze mondhygiëniste Marjolein
Meer informatie over aften en de behandeling hiervan? Neem gerust contact met mij op via klantenservice@plein.nl.

Met vriendelijke groet,

Marjolein Lof, mondhygiëniste & specialist Tandartsplein.